Wat is de Hexit?

Een ander geluid over de HEXIT

HEXIT wat betekent het?

HEXIT is een afkorting die staat voor de uitgang van de Heineken Experience; Heineken Experience EXIT.

De huidige in- en uitgang van de Heineken Experience bevindt zich aan de Stadhouderskade, om de hoek van het Marie Heinekenplein. De ‘HEXIT-discussie’ gaat over het wel of niet verplaatsten van de uitgang naar het Marie Heinekenplein en bezoekers uit te laten komen op het plein.

Waarom de Hexit?

Met de HEXIT wil de Heineken Experience de interne doorstroming en de veiligheidssituatie verbeteren. Bij eventuele calamiteiten kunnen bezoekers via meerdere uitgangen het pand verlaten.

De HEXIT gaat bijdragen aan de spreiding van toeristen rondom de in- en uitgang aan de Stadhouderskade die regelmatig voor gevaarlijke situaties zorgt. De uitloop van bezoekers rechtstreeks op het Marie Heinekenplein maakt het drukste en gevaarlijkste punt in de stad (kruising Ferdinand Bolstraat / Stadhouderskade) een stuk veiliger.

Het bestaansrecht van alle ondernemers op en rondom het Marie Heinekenplein komt door de HEXIT ten goede.

De voordelen op een rij

Betere veiligheid bij calamiteiten in pand Heineken Experience

Betere doorstroming bezoekers

Grotere aanloop voor ondernemers, winkeliers en marktkoopmannen

Meer levendigheid op het Marie Heinekenplein en in de Pijp

Veiligere verkeerssituaties

Spreiding mensen De Pijp in i.p.v. terug naar het centrum

Vergroting diversiteit op het Marie Heinekenplein

Inzicht in de bezoekers van de Heineken Experience
Bron: Heineken Experience
inzicht bezoekers hex fy
bezoekers aantallen Heineken Experience
Bezoekers Heineken Experience per uur

De vooroordelen

Gaat de HEXIT voor meer overlast zorgen op het plein?

Nee; de Heineken Experience is (in het hoogseizoen) dagelijks geopend van 10:30 uur tot 21:00 uur. Hierna komen er geen bezoekers de Experience meer uit. Gemiddeld komen er 5 mensen per minuut naar buiten. De grootte van het plein kan deze capaciteit makkelijk aan.

Veroorzaakt de Hexit overvolle terassen?

Graag! De terrassen op het Marie Heinekenplein moeten en kunnen voller. Doordat het Marie Heinekenplein geen aantrekkelijke plek is om te verblijven, blijven de terrassen leeg. Voor alle ondernemers, horeca of retail, is de HEXIT zeer gunstig. Daarnaast kan een terras niet voller zijn dan dat er zitplaatsen zijn.

Veroorzaakt Hexit extra dronken toeristen op het plein?

Nee; geen enkele bezoeker komt dronken uit de Heineken Experience.

Veroorzaakt Hexit een verlies van de buurtfunctie?

Nee; op dit moment heeft het Heinekenplein (vooral het midden van het plein)geen enkele functie. Het is leeg en kaal en wordt voornamelijk gebruikt als laad- & losplek en als algehele fietsen- en scooterstalling. Verfraaiing van het plein en de HEXIT zorgen juist voor extra levendigheid.

Veroorzaakt Hexit een blokkade naar de passage?

Nee; het aantal bezoekers per minuut is dermate laag dat dit onmogelijk een verstopping op het plein kan veroorzaken. Daarnaast hebben de bezoekers ná de Experience nog een volgende bestemming. Er wordt meer hinder ervaren van alle fietsen en scooters die in de looppaden staan.

Daalt de waarde van de huizen op het plein?

Allerminst! Sterker, de waarde stijgt. Door verfraaiing van het plein wordt het uitzicht aantrekkelijker, is er meer speelgenot voor kinderen en komen er meer verblijfplekken zonder op het terras te zitten. Dit draagt bij aan een positieve sfeer en creërt meer interactie en saamhorigheid onder alle bezoekers.

Draagt Hexit bij aan meer veiligheid op de openbare weg?

Ja! Door de uitgang te verplaatsen naar het plein zijn er op de Stadhouderskade minder opstoppingen voor zowel fietsers als voetgangers.
Tevens wordt de tramhalte (Ferdinand Bolstraat / Stadhouderskade) verplaatst meer richting het plein (zie Rode Loper). Hierdoor ontstaan ook op dit nauwe stuk minder gevaarlijke situaties voor zowel fietsers als voetgangers.

Wordt het Marie Heinekenplein een tweede Leidseplein?

In het bestemmingsplan is opgenomen dat fastfoodketens zich niet mogen vestigen op het Marie Heinekenplein.

Bezoekersaantallen 2015 Heineken Experience in 2015
888215
bezoekers
2433
gem. bezoekers p/d
325
gem. per uur
5
gem. per minuut
Van de pers?

Ben je van de pers en wil je meer informatie? Bekijk dan onze pers / media pagina voor meer informatie over het Marie Heinekenplein en de HEXIT.

Bekijk persinformatie
Promotiemateriaal nodig?

Heb je onze posters en stickers zien hangen en wil je deze zelf ook hebben om duidelijk te maken dat jij ook voor meer veiligheid en leefbaarheid in De Pijp bent?

Neem contact op
Stem ook vóór veiligheid en levendigheid in de Pijp!